Varoituksen sana heti alkuun! Tämän artikkelin lukemisen jälkeen tulet tuntemaan olosi aivan erityisen pieneksi. Käsittelyssä on nimittäin maailmankaikkeuden suurin tähti, jonka nimi on Uy Scuti. Monikaan ei ole kyseisestä tähdestä kuullut, mutta se ansaitsee nyt tulla kuulluksi tämänkin kanavan kautta!
Moni meistä astronomiaan hurahtaneista katselee mielellään tähtitaivasta ja siihen muodostuvia tähtikuvioita. Tähtitaivaan alla on todella helppo suhteuttaa itsensä koko maailmankaikkeuden valtavaan kokoon, mutta jotta voisimme todella ymmärtää, kuinka pieniä me olemmekaan, täytyy meidän tietää suhteellinen kokomme verrattuna joihinkin galaksimme suurimmista kappaleista. Yksi näistä, itse asiassa suurin näistä, on tähti nimeltä UY Scuti. Se on kirkkaanpunainen jättiläistähti, joka sijaitsee Scutumin tähtimuodostelmassa ja jonka uskotaan olevan tämänhetkiseen tietämykseen nojaten koko Linnunradan galaksin suurin tähti.
Miten Uy Scuti löydettiin?
Vaikka tähden nimi ei sanokaan suurimmalle osalle ihmisistä yhtään mitään, on sen olemassaolosta tiedetty jo pitkään. Alunperin tähden löysivät Saksassa bonnilaisen observatorion tähtitieteilijät jo vuonna 1860, ja tuolloin tälle huikaisevan suurelle tähdelle annettiin nimeksi BD-12 0 55. Kesti kuitenkin pitkään, ennen kuin siitä saatiin kerättyä lisää tietoa, sillä vasta vuonna 2012 Uy Scuti pystyttiin ensimmäistä kertaa havainnoimaan jättiläismäisellä teleskoopilla niin hyvin, että sen todellinen koko kävi ilmi. Tämän myötä Uy Scuti julistettiin galaksimme suurimmaksi tunnetuksi tähdeksi, ohittaen aiempia ennätyksiä pitäneet tähdet kuten Betelgeusen ja NML Cygnin.
1700 kertaa Auringon läpimitta
Uy Scuti on totisesti tähdistä kaikkein suurin, sillä sen läpimitta on noin 1700 kertaa Auringon läpimitan verran ja tilavuuttakin siitä löytyy 21 miljardia kertaa enemmän kuin Auringosta. Tämä saattaa olla vaikea käsittää, sillä mittasuhteet ovat niin valtavia! Toisaalta on hyvä kuitenkin tiedostaa, että Uy Scuti saattaa kokonsa puolesta olla kaikista suurin tähti, mutta massaltaan se ei kuitenkaan ole kaikkein suurin tunnettu tähti. On arvioitu, että Uy Scutin massa on hiukan yli 30 kertaa enemmän kuin Auringon massa, joka sijoittaa sen kauas massaltaan suurimpien tähtien kärkilistalta. Kaikkein tiheimmällä massalla on varustettu tähti nimeltä R136a1, jonka on laskettu olevan jopa 265 kertaa enemmän kuin Auringolla. Ympärysmittaa sillä on kuitenkin vain 30 kertaa enemmän kuin Auringolla. Tämä onkin tärkeää ottaa huomioon. Massa ja fyysinen koko eivät aina korreloi silloin kun tähdistä puhutaan, ja aivan erityisesti tämä pitää paikkansa jättiläistähtien kohdalla.
Tarkastellaanpa tätä asiaa vielä toisesta näkökulmasta. Maan halkaisija on 12 700 kilometriä, mutta aurinkokuntamme suurimman tähden eli Auringon halkaisija on 1.391 miljoonaa kilometriä. Siispä Uy Scutin rinnalla oma pieni maapallomme ei ole kuin pieni pölyhiukkanen! Tällä sivulla ei edes kannata kovinkaan syvällisesti lähteä käsittelemään Uy Scutin etäisyyttä Maasta, sillä sen käsittäminen saattaa olla vieläkin haasteellisempaa. Maasta Uy Scutille on matkaa nimittäin 9500 valovuotta!
Toisinaan on hauska leikitellä ajatuksella siitä, että UY Scutin kaltainen jättiläistähti sijaitsisikin suhteellisen lähellä meitä avaruudessa, kuten esimerkiksi Alpha Centaurin tähdistö, joka löytyy vain neljän valovuoden päästä maapallosta katsottuna. Mikäli moinen megatähti sijaitsisi niin lähellä meitä, hohtaisi se Maahan asti äärettömän kirkkaana. Kaikki näyttäisi silloin aivan erilaiselta!
Tulevaisuus voi tuoda tullessaan lisää jättiläistähtiä
Astronomiassa yksi upeimmista piirteistä on se, että niin paljon on vielä selvittämättä. Avaruus on täynnä sellaista, mistä me ihmiset emme tiedä paljoakaan. Oma kotigalaksimmekin on loppujen lopuksi vielä varsin tuntematon paikka, joka kätkee sisäänsä monenlaisia salaisuuksia. Emme tiedä puoliakaan kaikista niistä triljoonista asioista, joita siihen liittyy. Tähän faktaan perustuen voidaankin todeta, että hyvin todennäköisesti tulevaisuudessa tiedemiehet tulevat löytämään jonkun vieläkin suuremman tähden. Vaikka Uy Scuti onkin Linnunradan suurin tähti, voi muista lähellä tai kaukana sijaitsevista galakseista löytyä sellaisia tähtiä, jotka saavat oman Uy Scutimme vaikuttamaan mitättömän pieneltä niiden rinnalla. Toisaalta voi käydä niinkin, ettemme koskaan saa niistä edes tietää – ainakaan meidän nykyajan tähtitieteilijöiden elinaikana.