Koska maailmankaikkeus on kerrassaan niin täynnä kaikenlaista kiehtovaa astronomian näkökulmasta tarkasteltuna, esitellään tässä artikkelissa jatko-osa aiemmin esitellyille 20 kiehtovalle astronomiselle faktalle. Tässä esitellään faktoja vielä kymmenen lisää. Monet ovatkin esittäneet toiveensa kakkososasta, joten täältä pesee!
Tiesitkö näitä tähtitieteeseen ja avaruuteen yleisesti liittyviä faktoja ennestään?
- Ehkä me suomalaiset valitamme huonosta säästä ihan turhaan, sillä maapallolla sää on verrattain oikeastaan jopa erinomainen muutamaan muuhun planeettaan nähden. Jupiterilla puhaltavat erityisen ankarat tuulet ja siellä on jyllännyt hurrikaanin tyyppinen pyörremyrsky jo viimeisten 300 vuoden ajan. Merkuriuksen ja Marsin suurimpia haasteita ovat äärimmäiset lämpötilanvaihtelut yhden ja saman päivän siäsllä. Venus puolestaan on jopa viisi kertaa kuumempi kuin kiehuva vesi. Vaikka Saturnuksella ja Uranuksella tiedetään olevan kovia tuulia, vie voiton kuitenkin Neptunus, jossa tuuli puhaltaa jopa 2600 kilometrin tuntinopeudella.
- Tiesitkö, että avaruudessa voi itkeä, mutta silmistä ei tule kyyneleitä? Kansainvälisellä avaruusasemalla vesi leijuu kuplien muodossa tai tarttuu johonkin pintaan, kunnes sen irrottaa siitä pois. Tämän vuoksi silmiin muodostuvat kyyneleet tulevat esiin kuplina silmien ympärillä, sillä painottomuuden tilan myötä neste ei pääse putoamaan tavalliseen tapaan. Tämä saattaa kuulostaa hauskalta, mutta voi myös olla hengenvaarallista. Esimerkkinä tästä mainittakoon astronautti, jonka avaruuspukuun tuli vuoto kesken avaruuskävelyn. Vettä vuoti hänen kypäräänsä, peittäen miehen silmät ja korvat. Jos hän ei olisi onnistunut palaamaan avaruusasemalle nopeasti, olisi edessä ollut lähes varma hukkumiskuolema keskellä pimeintä avaruutta.
- Nebula tarkoittaa latinan kielellä pilveä, mutta oikeastaan nebula on kuitenkin alue, jossa tähtiä syntyy tai jossa tähti on sammunut. Näitä kosmisia pilvialueita on olemassa eri muotoisia ja kokoisia ja ne koostuvat tähtienvälisestä pölystä ja kaasuista. Nebuloita on olemassa erilaisia ja niillä on hauskoja nimiä aina joulukuusesta hevosenpäähän, käteen, yksisarviseen ja paistettuun munaan asti. Erityisesti astrokuvista innostuneen näkökulmasta käsin on todella kiehtovaa tietää, että nämä kauniit pilvimuodostelmat, joita paljaalla ihmissilmällä emme pysty edes näkemään, kertovat siitä, kuinka öisellä taivaalla tapahtuu niin paljon enemmän kuin osaamme aavistaakaan.
- Vaikka tänä päivänä elossa oleva suomalainen voi laulaa tulevansa ja lähtevänsä yhden ja saman Pohjantähden alla, tulee lopulta koittamaan aika, jolloin Pohjantähti vaihtuu toiseen. Pohjantähti, jota on kautta aikain käytetty taivaalla olevana kiintopisteenä esimerkiksi suunnistamisessa, tulee muuttumaan. Maan pyörimisen vuoksi myös napamme siirtyy jatkuvasti pois paikaltaan ja on laskettu,e ttä vuonna 13 727 Lyyran tähdistössä sijaitsevasta Vegan tähdestä tulee uusi Pohjantähtemme. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, sillä Vega oli Pohjantähtemme jo vuonna 12 000 eaa.
- 1920-luvulla astronomi Edwin Hubble teki uskomattoman löydön havaitessaan, ettei maailmankaikkeus olekaan staattinen, vaan alati laajeneva kokonaisuus. Pitkään kuitenkin luultiin, että maailmankaikkeudesta löytyvän aineen painovoima hidastaisi tätä laajenemista tai saattaisi jopa aiheuttaa maailmankaikkeuden supistumisen. Sittemmin on päätelty, että kosmosta repii erilleen erikoinen voima nimeltä pimeä energia, ja erkaantumisen tahti kiihtyy jatkuvasti.
- Jupiter on kuin äärimmäisen suuri pölynimuri, sillä se imee sisuksiinsa komeettoja ja meteoriitteja. Joidenkin arvioiden mukaan Jupiterin vaikutus painovoimaan on niin suuri, että mikäli sitä ei olisi olemassa, iskeytyisi erilaisia lentäviä kappaleita Maahan peräti 10 000 kertaa enemmän.
- Sana astronomia on peräisin kreikankielisestä sanasta, jossa ”astron” tarkoittaa tähteä ja ”nomos” tarkoittaa lakia tai kulttuuria. Yleisesti ottaen astronomialla viitataan kuitenkin maapallon ulkopuolisten aineiden ja objektien fyysisten ja kemiallisten ominaisuuksien tutkimiseen.
- On arvioitu, että maailmankaikkeuden tähtien lukumäärä on suurempi kuin se määrä hiekanjyviä, joka löytyy kaikilta maapallon rannoilta yhteensä. Kirkkaalla yötaivaalla näkyvät tähdet edustavat tästä vain noin kourallista hiekkaa vastaavaa määrää.
- Jo muinaisten Homeroksen ja Hesiodin kirjoituksissa viitattiin tunnettuihin tähtiin ja tähtikuvioihin. Klassikkoteoksessa Iliad ja Odyssey Homeros luettelee useita tunnettuja tähtikuvioita kuten Ursa Majorin, Siriuksen, Orionin ja Pleiadeksen.
- Aurinkokuntamme korkein vuori ei suinkaan löydy maapallolta, vaan Marsista. Sen nimi on Olympus Mons ja se on noin 25 kilometriä korkea, joka tarkoittaa peräti kolme kertaa enemmän kuin Mount Everestin korkeus. Olympus Mons kattaa laajan alueen, joka vastaa noin puolikasta Espanjaa.