Vaikka ihmiskunta on tutkinut taivaankappaleita jo tuhansien vuosien ajan, tiedämme yhä kovin vähän maailmankaikkeudesta. Sitä mukaa kun jatkamme tutkimuksiamme ja havainnoimista, opimme vähitellen yhä enemmän ja enemmän avaruuden tähdistä, planeetoista ja galakseista. Jotkut näistä asioista ovat kerta kaikkiaan uskomattomia, kun taas toiset ovat suorastaan hämmentäviä. Tässä seuraavaksi esitellään kokoelma uskomattomia, mielenkiintoisia ja eriskummallisia faktoja, jotka perustuvat nykytietämykseemme kosmoksesta.
- Neutronitähdet ovat se, mitä jää jäljelle supernovaräjähdyksissä kuolleista jättitähdistä. Nämä tähdet ovat niin tiheitä, että maitotölkillinen neutronitähtimateriaa olisi massaltaan raskaampi kuin Kuu! Lisäksi nämä ovat eräitä nopeiten pyöriviä objekteja, joihin astronomit ovat milloinkaan törmänneet; ne voivat pyöriä jopa 500 kertaa sekunnissa.
- Auringon ydin vapauttaa joka ikinen sekunti noin sataa miljardia ydinpommia vastaavan määrän energiaa. Kaikki tämä energia siirtyy auringosta ulospäin, mutta sen matkaan auringon eri kuorten läpi menee jopa tuhansia vuosia, ennen kuin se lopulta poistuu auringosta lämpönä, joka leviää aurinkokuntaan.
- Mustat aukot ovat niin tiheitä ja tuottavat niin voimakasta painovoimaa, ettei mikään – edes valo – välty niiden tuottaman painovoiman vaikutukselta.
- Aurinko polttaa 600 miljoonaa tonnia vetyä joka ikinen sekunti, mutta sitä riittää vielä ainakin seuraavien viiden miljardin vuoden ajaksi.
- Jos syystä tai toisesta joskus päätyisit liian lähelle mustaa ja joutuisit sen vetovoiman myötä aukon imaisemaksi, vetäisi se jalkojasi voimakkaammin puoleensa kuin päätäsi. Siinä kävisi lopulta niin, että menehtyisit venymiseen pituussuunnassa. Siitä ei kukaan selviäisi hengissä!
- Kaukaisista tähdistä ja galakseista tulevalla valolla kestää niin kauan saavuttaa meidät, että näemme ne siten kuten ne ovat näyttäytyneet menneisyydessä. Kun siis katsomme yötaivasta, katsomme oikeastaan taakse historiaa. Esimerkiksi auringonvalolla kestää hiukan yli kahdeksan minuuttia matkata Maahan, joten näemme Auringon sellaisena kuin se oli hiukan yli kahdeksan minuuttia sitten. Meitä lähinnä oleva tähti on nimeltään Proxima Centauri, ja se sijaitsee noin neljän valovuoden päässä, joten se näyttäytyy meille sellaisena kuin se oli neljä vuotta sitten.
- Joka ikinen vuosi Kuu siirtyy noin 3.8 senttimetriä poispäin Maasta, eli maapallo ja Kuu loittonevat toisistaan vuosi vuodelta.
- Tähdenlennot eivät varsinaisesti edes ole tähtiä, vaan pieniä pölyhiukkasia, jotka putoavat ilmakehäämme ja haihtuvat ilmakehän kaasujen kuumentaessa niitä.
- Moni pitää Merkuriusta kuumana planeettana. Korkeimmillaan planeetan lämpötila voi nousta yli 400 celsiusasteeseen, mutta Auringosta poispäin oleva puoli voi olla hyvinkin kylmä johtuen siitä, että Merkuriuksella on hädintuskin omaa ilmakehää. Kylmällä puolella lämpötila voi laskea 173 celsiusasteeseen. Planeetta, jolla on kuumin pintalämpötila on Merkuriuksen sijaan Venus. Tämä johtuu kasvihuoneilmiön vaikutuksista.
- Saturnuksen renkaat ovat uskomattoman littania, sillä ne ulottuvat peräti 300 000 kilometrin laajuudelle, mutta paksuudeltaan ne ovat vain noin kymmenen metriä.
- Keskivertopäivän pituus Venuksella vastaa noin 243 päivää Maassa. Venuksessa vuoden pituus on kuitenkin noin 225 päivän pituinen. Outoudet eivät Venuksen kohdalla lopu tähän, sillä planeetalle omintakeista on myös se, että se pyörii vastakkaiseen suuntaan muihin aurinkokunnan planeettoihin verrattuna.
- Maailmankaikkeus on täpösen täynnä galakseja ja niistä kauimpana meistä sijaitsevat liikkuvat jatkuvasti yhä kauemmas ja kauemmas meistä katsottuna noin 90-prosenttisella valonnopeudella.
- Noin 20 miljoonasta meteoriitista, joita joka päivä pystytään Maasta käsin havaitsemaan, vain yksi tai kaksi meteoriittia päätyy Maan pinnalle.
- Kuu pyörii akselinsa ympäri samassa ajassa kuin se tekee kierroksen maapallon ympäri, josta johtuen me maapallon asukkaat näemme Kuusta aina yhden ja saman puolen.
- Auringon sisään mahtuisi noin miljoona maapalloa. Vaikka entisaikojen astronomit uskoivatkin Maan olevan koko maailmankaikkeuden keskipiste, tiedämme nyt varsin hvin, että ainakin meidän oman aurinkokuntamme keskipiste on Aurinko, jota kiertävät sen planeetat. Aurinko muodostaa noin 99.8-prosenttisesti koko aurinkokunnastamme löytyvän massan. Tämän vuoksi tarvittaisiinkin noin miljoona Maata, jotta niistä muodostuva massa olisi Auringon massaa vastaava.
- Valonnopeudella matkustaminen kestäisi yli neljä vuotta, jos haluaisi matkustaa Aurinkoa lähinnä olevan tähden luo.
- Johtuen nopeudesta, jolla Aurinko pystyy liikkumaan, auringonpimennys voi kestää korkeimmillaan ainoastaan seitsemän minuuttia ja 58 sekuntia.
- Yksi valovuosi, jolla viitataan valon vuoden aikana kulkemaan etäisyyteen, vastaa noin 9460 miljardia kilometriä. Andromeda, joka on Linnunrataa lähinnä oleva galaksi, on meistä katsottuna noin kolmen miljoonan valovuoden päässä.
- Tähän väliin vähän ällöttävämpi fakta: painottomuuden tilata johtuen astronautit eivät käytä jalkojaan kävelemiseen. Tästä johtuen heidän jalkapohjiensa iho alkaa vähitellen pehmentyä ja kuoriutua pois. Koska avaruudessa ei tietenkään ole pyykinpesumahdollisuuksia, käyttävät astronautit samoja alusvaatteita ja sukkia muutaman päivän ajan. Kun ne on aika vaihtaa, täytyy sukat ottaa pois jalasta äärimmäisen varovaisesti, sillä muutoin niistä irtoava kuollut ihosolukko leijailee ympäriinsä ilmassa painottomassa tilassa.
- Vielä aivan lopuksi: Aurinko on vain yksi yli sadasta miljardista tähdestä Linnunradan galaksissamme. Linnunrata puolestaan on vain yksi yli sadasta miljardista galaksista koko maailmankaikkeudessa. Huikeaa, eikö olekin?